Vapaat painot vs. Laitteet

Posted: October 19, 2012 in Treeni

Usein kuulee sanottavan ettei lihas erota mikä sen vastuksen aiheuttaa. Tämä on tietysti totta. Ero kuitenkin tulee siinä että se aiheutettu vastus on erilainen. Laitteilla aikaansaatu rasitus on usein tasaisempi liikeradan eri vaiheissa. Tai sanotaanko näin, että laitteilla on mahdollista aikaansaada tasaisempi rasitus liikeradan eri vaiheisiin. Laitteilla on myös usein pakotettu tai rajoitetumpi liikerata kuin vapailla painoilla ja siten loukkaantumisriski on pienempi.

Vapailla painoilla taas tukilihakset tekevät töitä, koska liikeradan joudut tukemaan itse. Tukilihasten avulla joudut pitämään suorituksen tasapainossa. Vapailla painoilla on myös helpompi kohdistaa tuntuma johonkin tiettyyn lihakseen tai tehdä liikerata siten miten se parhaalta tuntuu. Liikerataa muuttamalla saat myös vaihtelua treeniin. Esimerkiksi vaikkapa jos teet vinopenkin tangolla. Voit kohdistaa rasituksen etuolkapäille nostamalla painon yläasennossa pään päälle, enemmän ojentajille ottamalla kapean otteen tai enemmän rintalihakselle ottamalla leveän otteen. Laitteissa ei usein vastaavaa mahdollisuutta ole. Tai jos haluat vaikka eristää ojentajan sisemmän pään, voit tehdä kapean penkkipunnerruksen vastaotteella. Laitteessa vastaava liikerata ei ole mahdollinen, sillä alastuonnissa paino tulee paljon lähemmäs vyötäröä, kuin normaalissa penkkipunnerruksessa.

Mitä sitten kannattaa tehdä vapailla painoilla ja mitä laitteilla? Suurin etu vapailla painoilla on raskaissa moninivelliikkeissä(kyykyt, mavet, penkit yms.). Eristävissä usein haittaa vapaiden painojen liikeradan epäsuhtainen rasitus. Ne kannattaa useammin tehdä laitteilla. Useammin ei tietenkään tarkoita aina.

Esim vipunostossa sivulle on aika hankala saada vapailla painoilla rasitus pysymään ala-asennossa. Ellet sitten makaa sivuttain. Silloin tietysti hukkaat rasituksen yläasennossa. Jos teet superina KVKT-tyyliin ensin supistavaa ja sitten venyttävää niin tällä ei tietenkään ole yhtä suurta merkitystä. Mutta jos ainoana liikkeenä sivuolkapäille pidät vipunostoja sivuille ja teet ne aina vapailla painoilla, treenaat lihasta ainoastaan noin puolella sen liikeradasta. Vähän sama kuin jättäisit penkkipunnerruksen aina puoleenväliin etkä toisi rintaan saakka.

Hauiskääntö on toinen eristävä, jossa on sama ongelma, hukkaat rasituksen helposti sekä ylä- että ala-asennossa. Taljassa saat jännityksen pysymään yläasennossa kun otat muutaman askeleen poispäin taljasta, jolloin rasitus tulee aavistuksen etuviistosta. Ala-asennossa saat rasituksen kun teet erillisillä kahvoilla selkä taljaan päin. Monet hauislaitteet mahdollistavat rasituksen säilyttämisen koko liikeradan ajan.

Nämä samat ongelmat pätevät lähes kaikkiin eristäviin liikkeisiin.

Rasituksen säilyttäminen samana ei kuitenkaan ole aina optimaalista, lihas on tietyissä asennoissa vahvempi kuin toisissa. Usein ainakin venyttävässä ääriasennossa lihas on heikoimmillaan. Samasta syystä KVKT:n supistava ja dynaaminen venytys suositellaan tehtäväksi erikseen.

Advertisements
Comments
  1. tanja thomsson says:

    Hyvä!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s